Eindhoven naar Athene // Transavia, vliegveld Athene naar centrum

Athene is de hoofdstad van Griekenland. Transavia (airline code: HV) vliegt 4 keer per week vanaf Eindhoven naar Athene met een moderne Boeing 737. Ook Ryanair vliegt vanaf eind 2018 heen en weer van Eindhoven Airport naar de Griekse hoofdstad. In Athene vind je de Griekse zon gecombineerd met een culturele hotspot. In Athene waren de eerste Olympische spelen, het was ooit het centrum van de klassieke oudheid en het is vandaag de dag nog steeds een wereldstad van formaat met nog veel oude en klassieke monumenten. De stad telt zo’n 660.000 inwoners.

Wat te doen in Athene?

De nummer 1 qua dingen te doen in Athene is volgens de meeste mensen wel de Akropolis. Het is het grootste tempelcomplex in Griekenland. Het Parthenon, de Propyleëen en Erechtheoin zijn onderdeel van de Akropolis. Als bonus is er op het hoogste punt van de Akropolis een prachtig uitzicht over de stad Athene. Ook een aanrader is het Nationaal Archeologisch Museum. Als een van de belangrijkste musea in Griekenland vind je hier kunstschatten zoals het beeld van Poseidon en het masker van Agamemnon. Een ander bekend en populair museum in Madrid is het Akropolismuseum, gelegen aan de voet van de Akropolis. De collectie omvat meer dan 4.000 voorwerpen. Voor sommige vondsten van op de Akropolis moet je echter toch naar het Nationaal Archeologisch Museum.

Ook een goede tip is om een fietstour te doen door Athene. Athene is een vrij fietsvriendelijke stad en mocht je de heuvels en bergjes te stijl vinden, kun je ook nog kiezen voor een elektrische fiets. Je kunt door de haven fietsen, langs de Akropolis en langs andere historische plekken en gebouwen. Zo kun je veel hotspots zien in een kortere tijd!

Klimaat in Athene
In Athene kan het ’s zomers erg heet worden. De gemiddelde maximumtemperatuur is in juli en augustus meer dan 33 graden Celsius, dit betekent dat er ook dagen van rond de 40 graden Celsius tussen zitten. De gemiddelde minimumtemperatuur is in die maanden meer dan 23 graden Celsius. ’s Winters kan het echter vrij koel worden, in de koudste maand december varieert de temperatuur gemiddeld van 9 tot 15 graden Celsius. Regen is niet uitzonderlijk; gemiddeld zijn er 87 dagen met regenval. In oktober start dit met gemiddeld 7 regendagen, december en januari zijn de natste maanden met zo’n 12 dagen met regen per maand, en eind april is het nog 8 dagen. In de zomermaanden valt er gemiddeld 2 tot 3 dagen per maand regen.

Van Eindhoven naar Athene Airport

Met Transavia kom je aan op Athene International Airport (airport code: ATH). Het is een middelgroot Europees vliegveld met in 2022 meer dan 22 miljoen passagiers, zo’n 4 keer groter dan Eindhoven Airport. Transavia vertrekt en komt aan vanaf de Main Terminal, Hall B. Het vliegveld groeit extreem hard, het is een van de snelste groeiers in Europa. Dit kan ervoor zorgen dat het op de drukste zomerse dagen van het jaar wat chaotisch in de terminal is. Zorg ervoor dat je op tijd bij de check in desk bent, zeker met ruimbagage. Transavia vliegt vanaf Athene Airport ook nog naar Amsterdam, de Franse tak van Transavia heeft nog routes naar Parijs-Orly, Lyon en Nantes.

Van Athene Airport naar centrum Athene

Je kunt vrij goed vanaf Athene Airport naar het centrum van Athene reizen met het openbaar vervoer. Je kunt kiezen voor de metro of de bus. Ieder half uur vertrekt de metro vanaf het vliegveld naar Aghia Marina, ten westen van de stad. Hier hoef je waarschijnlijk niet heen, stop daarom bij syntagma of Monastiraki, het 15e en 16e metrostation. De reistijd is ongeveer 40 minuten en tickets zijn te koop voor €10 per persoon, maar €18 voor 2 personen of €24 voor 3 personen. Er is korting voor ouderen en studenten. Je kunt ook met de bus, dat doe je met Airport Express bus X93, X95, 96 en X97. Je betaalt hier €6 per persoon, jongeren tot 18, studenten, of ouderen (65+) betalen de helft van de prijs. Reistijd: zo’n 60 minuten.