Eindhoven naar Budapest // Wizz Air, vliegveld naar centrum

Je kunt vanaf Eindhoven naar Budapest met Wizz Air. Wizz Air is een van de grote gebruikers van vliegveld Eindhoven met meer dan 20 bestemmingen. De vliegtuigmaatschappij is een prijsvechter, een retourtje Eindhoven Budapest voor een prijs van 60 euro is haalbaar, zowel in het hoogseizoen als in het laagseizoen. Naar de Hongaarse hoofdstad gaan maar liefst 2 vluchten per dag. In een Airbus A321 reis je in zo’n 2 uur naar de culturele hotspot van oost-Europa. De stad staat bekend om de interessante geschiedenis onder Turks, Oostenrijks en Sovjets bewind. Het heeft geresulteerd in een heel dynamische stad.

Wat kun je doen in Budapest?

Wat de leukste dingen te doen zijn in de stad ligt aan de persoon. Er zijn zeker wel een paar dingen te doen die iedereen leuk vindt zoals een tocht met een rondvaartboot op de Donau. Je kunt de acht bruggen over de rivier (waaronder de kettingbrug) vanaf een heel ander perspectief zien. Houd je van oude paleizen, dan kun je het Burchtpaleis bezoeken. Het gebouw stamt uit de 13e eeuw en heeft vanzelfsprekend een prachtige tuin. Vanwege de heuvel zou je het Burchtpaleis al kunnen bezoeken voor alleen maar een geweldig uitzicht.

Andere bezienswaardigheden & openbaar vervoer
Ook andere bezienswaardigheden zoals het Vissersbastion, het operagebouw en het parlementsgebouw typeren Budapest. Het mooie aan Budapest is dat het vier heel goed functionerende metrolijn heeft. De metro van Budapest mag zich zelfs de oudste metro van Europa noemen! Er rijden verder trams, (nacht)bussen, treinen en er is zelfs een kabeltrein. Het openbaar vervoer is dus heel goed geregeld waardoor je in een paar dagen een groot deel van Budapest kunt zien.

Budapest Airport

Het centrum van de stad ligt 16 kilometer ten noordoosten van Budapest Airport. Het failliet van de nationale vliegtuigmaatschappij Malev in 2012 heeft het vliegveld hard geraakt. Het verlies werd slechts deels opgevangen door de opkomst van Wizz Air en Ryanair. Doordat er veel vluchten wegvielen werd besloten om terminal 1 te sluiten. Daarom worden tegenwoordig alleen nog maar terminal 2A en 2B gebruikt. Op het vliegveld van Budapest is gratis WiFi voor 2 uur per dag. Er zijn 2 start en landingsbanen.

Openbaar vervoer van vliegveld Budapest naar de stad
De verbinding tussen Budapest Airport en de stad Budapest is prima; je kunt met de auto (huurauto of eigen auto), met de taxi (zo’n 20 euro), met de metro en met de bus. Omdat een metrohalte op het vliegveld ontbreekt moet je eerst met bus 200E richting metrohalte Köbanya-Kispest (laatste halte van bus 200E). Vanuit daar kun je gemakkelijk met metrolijn 3 richting de stad. De totale reistijd (bus + metro) is zo’n 40 minuten), en een enkele reis kost slechts een paar euro per persoon. Vergeet niet te valideren!! De kaartjes kunnen dan wel bijna niets kosten, de boetes op zwartrijden (of rijden met een niet-gevalideerd kaartje) zijn torenhoog. 65-plussers reizen gratis met het openbaar vervoer op vertoon van ID-bewijs. Wil je helemaal met de bus, dan kan dat ook (7 euro). Reserveer dan wel online de MiniBUD. Zoals je ziet zijn de opties op openbaar vervoer van vliegveld Budapest naar de stad Budapest best wel goed!