Eindhoven naar München // Transavia, vliegveld naar centrum

Je kon tot oktober 2017 met Transavia direct vanaf Eindhoven naar München vliegen. Dagelijks ging er minimaal 1 vlucht per dag richting de zuid-Duitse stad. Omdat Transavia zowel op Eindhoven Airport als op München Airport een basis had, kon een retourtje al voor maar €35! In iets minder dan anderhalf uur met een moderne Boeing 737-700 of Boeing 737-800 richting Flughafen München Franz Josef Strauß (MUC airport). Het vliegveld ligt vrij dichtbij de stad; er zit slechts 28 kilometer tussen.

Mocht je in de buurt wonen van Amsterdam: vanaf Schiphol Airport voeren Transavia, KLM, Lufthansa en Eurowings wel directe vlucht naar München uit.

Transavia

Transavia is een oerhollandse vliegtuigmaatschappij. Opgericht in 1965 door een Schotse en een Belgische investeerder, werd in 1966 een ware Nederlandse luchtvaartpionier aangesteld als algemeen directeur: John Block. Dit bleef hij negen jaar, een tijd waarin Transavia vooral groeide. In 1979 trad de derde algemeen directeur aan. Peter Legro heeft Transavia eigenlijk groot gemaakt. Vandaag de dag is Transavia onderdeel van de Air France-KLM groep. Er is een Frans en een Nederlands deel, de basis in München viel onder het Nederlandse deel. In totaal vervoerden ze in 2017 bijna 15 miljoen passagiers en horen ze daarmee tot de grotere Europese prijsvechters. Aangezien het een echte Hollandse vliegtuigmaatschappij is, is het onder Nederlanders zeer populair.

De stad Müchen, wat kun je er doen?

München is de hoofdstad van Beieren. Het is de derde stad van Duitsland en ook een heel belangrijke in sociaal, economisch en cultuur opzicht. Het is een typisch Duitse stad, waar rond september (echt waar!) een van de belangrijkste Duitse tradities gehouden wordt: het Oktoberfest. Dan barst de stad bijna uit zijn voegen door de grote aantallen toeristen die erop afkomen, de afgelopen jaren waren het er meer dan 6 miljoen.

Bezienswaardigheden
Maar ook buiten de periode van het Oktoberfest is er genoeg te doen in de stad. Wil je naar een museum, dan kun je bijvoorbeeld naar het BMW museum. Het trekt meer dan 250.000 bezoekers per jaar. Het is dan ook echt een feestje voor iedere autoliefhebber. Samen met echte auto’s uit het heden en het verleden, staan er ook futuristische ontwerpen, en concept-ontwerpen die nooit zijn gerealiseerd. Je kunt ook naar het Deutsches Museum. Een museum voor de geschiedenis van de techniek en de wetenschap. De collecties zijn heel uitgebreid. Van een van de schaarse microscopen die Antonie van Leeuwenhoek maakte, tot een collectie met oude muziekinstrumenten. Er is een afdeling met ruimtevaart, planeten, voertuigen (treinen, vliegtuigen) en ook hydraulica. Het is een van de meest uitgebreide musea ter wereld. Behalve deze twee musea zijn er ook veel kunstmusea te vinden in de stad München. Het is dus zeker het bezoeken waard!

München Airport / terminals / WiFi / trein en bus

München Airport is een vliegveld dat bijna 30 kilometer ten noordoosten van München vandaan ligt. Het vliegveld (airport code: MUC), is de negende luchthaven van Europa met meer dan 31 miljoen passagiers per jaar (2022), en bezit achter Frankfurt Airport de tweede plaats in Duitsland. De faciliteiten zijn daarom ruim; er is ook gratis WiFi. Grote actieve vliegtuigmaatschappijen zijn Lufthansa en Condor. Transavia heeft er vroeger een basis gehad. KLM vliegt vanaf Amsterdam naar de luchthaven toe.

Het vliegveld heeft twee landingsbanen, twee passagiersterminals en de verbinding met de stad is zeker niet slecht! Je kunt natuurlijk met de auto via autobahn A92. Vanwege het treinstation dat onder München Airport ligt kun je ook prima met de trein. Via Center Area, een gebied dat bij terminal 1 ligt, kun je zo naar het treinstation lopen. S-Bahn S1 en S8 zijn de lijnen die je moet nemen naar de stad. Voor zo’n €11 ben je met een enkel ticket in drie kwartier in de stad. Ben je met een groep volwassenen, dan kun je voor €23 een groepsticket aanschaffen! Mochten de treinen op de een of andere manier niet rijden, dan kun je altijd nog met de bus. De prijs en de reistijd zijn ongeveer hetzelfde en je rijdt ook met de bus naar het centraal station van München.