Eindhoven naar Sofia // Ryanair, Wizz Air, vervoer naar centrum

Vanaf Eindhoven Airport kun je ook vliegen richting de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Vlieg erheen vanaf Eindhoven Airport met Wizz Air of Ryanair naar Sofia Airport (airport code: SOF)! Vaak kijken mensen naar de prijs, en natuurlijk naar op welk tijdstip van de dag de vlucht plaatsvindt. Beide vliegtuigmaatschappijen zijn prijsvechters en het grote verschil is dat Ryanair met Boeing 737-800’s vliegt, en Wizz Air met een vergelijkbaar vliegtuigtype; de Airbus A320.

Wizz Air vliegt 4x per week en Ryanair 3x per week. Beide maatschappijen vliegen op de dagen dat de andere niet vliegt; in principe is er dus iedere dag een vlucht tussen Eindhoven Airport en Sofia Airport. De vliegreis duurt ongeveer 3 uur en 40 minuten en tickets zijn in het laagseizoen voor nog geen €30 verkrijgbaar.

Wizz Air en Ryanair hebben een route naar Sofia Airport. In bijna 4 uur vliegtijd vlieg je in een Boeing 737 of in een Airbus A320 naar de hoofdstad van Bulgarije.

Ryanair en Wizz Air zijn in principe grote concurrenten van elkaar. Ryanair is Iers en Wizz Air is Hongaars, in oost-Europa opereren ze echter in dezelfde markt. De prijsvechters hebben beide een basis op Sofia Airport, waardoor. de concurrentie ervoor zorgt dat de prijzen goed zijn. Ryanair is echter veel groter dan Wizz Air; het aantal vliegtuigen is respectievelijk 505 en 153 (cijfers van begin 2023). Ryanair vervoerde in 2022 meer dan 168 miljoen passagiers; ook veel meer dan de 24,7 miljoen passagiers die Wizz Air in het zelfde jaar vervoerde. Kijk niet raar op als de ruimbagage die je bijboekt duurder is dan het vliegticket, of als de koffie aan boord meer dan 10% van de prijs van het vliegticket kost; bij dit soort prijsvechters is dit vaak het geval.

Vitosha Mountain

Wat kun je doen in Sofia?

Sofia heeft een echt landklimaat. ’s winters wordt het gemiddeld zo koud als -4 graden Celsius, ’s zomers kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden. Het zorgt dus voor frisse winters maar mooie zomers. Het toerisme is mede hierdoor in opkomst. Niet gek, want de oost-Europese stad ligt in het centrum van de Balkan en heeft een rijke historie. Met 1,4 inwoners is de stad vooral belangrijk dankzij de geografische ligging. Het heeft dan ook alles; rivieren, drie bergpassen die naar de stad leiden en thermische bronnen. Mede hierdoor is de stad sinds het begin van de jaartelling een belangrijke verbinding tussen Europa en Azië.

Dankzij deze interessante historie heeft de stad een grote variatie aan bouwstijlen. Van Romeinse gebouwen tot en met huizenblokken met een communistische stijl, er is veel te vinden in de stad. Na de val van de muur nodigde het land diverse Bulgaarse architecten uit om publieke gebouwen opnieuw te ontwerpen. Dit heeft geresulteerd in een aantal moderne gebouwen.

De kathedraal die je gezien moet hebben is de Alexander Nevski-kathedraal. Het is een schitterende kerk, zelfs al ben je niet geïnteresseerd in architectuur dan zul je dit waarschijnlijk nog wel mooi vinden. Het is zeker het bezoeken waard; een muts-see! Heel iets anders maar ook erg leuk om te doen in Sofia is het beklimmen van de Vitosha Mountain. ’s zomers kun je er rondwandelen, ’s winters maar ook in het voorjaar al kun je er skiën. De berg is precies 2290 meter hoog. Andere tips om te doen in Sofia zijn het bezoeken van de Sint Nikolas Kerk, de kerk van Bojana, the National Institute of Archeology with Museum, de Saint Sofia Church, de kerk van Sint Nedelja of loop rond over de Vitosha Boulevard! Genoeg te doen in Sofia!

Sofia Airport

Sofia Airport (airport code: SOF) is ongeveer even groot als Eindhoven Airport. Met zo’n 6 miljoen verwerkte passagiers in het jaar 2022 staat het stevig in de 100 grootste vliegvelden in Europa. Het vliegveld ligt 10 kilometer ten oosten van de stad Sofia. Vliegtuigmaatschappijen met een basis op het vliegveld zijn behalve Ryanair en Wizz Air ook BH Air, Bulgaria Air en Bulgarian Air Charter. Het vliegveld heeft twee passagiersterminals waarvan terminal 1 de oudste is. Deze terminal werd in 2000 nog helemaal gerenoveerd. Terminal 2 werd opgeleverd in het jaar 2007 (zie afbeelding). Onder terminal 2 is de Sofia Airport Metro Station te vinden, een directe lijn van de Sofia Metro. De lijn heet lijn 1 en brengt je in 20 minuten naar het centraal station van de stad, voor minder dan een euro. Behalve de routes naar Eindhoven van de twee prijsvechters, vliegen Transavia en Bulgaria Air naar Schiphol Airport Amsterdam.