Terug naar Vliegtuigmaatschappijen vanaf Eindhoven Airport // overzicht

Wizz Air vanaf Eindhoven Airport // goedkope tickets naar oost-Europa

Wizz Air (IATA vluchtcodes startend met W6) is een Hongaarse prijsvechter met het hoofdkwartier in Budapest. Vanuit daar vliegt het naar veel satellietvliegvelden door heel Europa, waaronder ook Eindhoven Airport. Ook vliegt het naar Israel en de Verenigde Arabische Emiraten. In totaal vliegt het naar zo’n 144 bestemmingen in 42 landen (cijfers 2018). Het is een relatief jonge vliegtuigmaatschappij, opgericht in 2003. Tegenwoordig heeft het basissen in Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Tsjechië, Georgië, Hongarije, Letland, Litouwen, Macedonië, Moldavië, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije en Oekraïne. Hoewel het geen officiële basis op Eindhoven Airport heeft, vliegt het vanaf Eindhoven Airport naar zo’n 20 bestemmingen. In 2017 vervoerde het 24,7 miljoen passagiers.

Afmetingen handbagage Wizz Air

De maximale afmetingen van de handbagage bij Wizz Air is vrij klein. Sinds eind 2012 is 42 x 32 x 25 centimeter geïntroduceerd. Voor handbagage tot 56 x 40 x 25 centimeter moet worden betaald; de toeslag varieert per route van €10 tot €30. De maximale handbagage afmetingen 42 x 32 x 25 centimeter is de kleinste van alle luchtvaartmaatschappijen op Eindhoven Airport. De maatschappij is vrij streng dus de medewerkers bij de gate kijken ook streng naar bagage.

Geschiedenis van en informatie over Wizz Air

Met geld van een Amerikaanse investeringsmaatschappij (Indigo Partners) en met de oud-CEO van Malev, werd Wizz Air in 2003 opgericht. In de eerste jaren was Wizz Air niet beursgenoteerd en hoefde het ook geen cijfers te publiceren. Hoewel het aanvankelijk erg goed leek te gaan, leek het er in november 2009 toch op dat Wizz Air failliet zou gaan. Dit nadat er uitkwam dat het bedrijf al een aantal jaar significante verliezen noteerde. Vanaf 2012 werd echter winst gemaakt, mede door de op een na laagste CASK in Europa, de kosten per aangeboden stoelkilometer. Tegenwoordig is van verlies echter geen sprake meer. De Executive Vice-President is Nederlander Diederik Pen.

Vloot Wizz Air

De vloot bestaat nu uit zo’n 80 Airbussen, waaronder Airbus A320’s, A321’s. Het bedrijf heeft meer dan 130 Airbussen in bestelling staan, waaronder voornamelijk Airbus A321 neo’s. Omdat deze toestellen zuiniger zijn, wil Wizz Air hiermee de brandstofkosten verder verlagen richting het niveau van Ryanair, een van de belangrijkste concurrenten van Wizz Air.